Σίγουρα θα έχετε ακούσει για την ψηφιακή τηλεόραση και ότι είμαστε σχετικά κοντά (ελπίζουμε πάντα) στην μετάδοση των ιδιωτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας σε αυτήν την πλατφόρμα. Αυτό που όμως δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι το θέμα της συμβατότητας. Έτσι σκέφτηκα ότι καλό θα ήταν να επαναφέρω το θέμα και να γράψω κάποιες διευκρινήσεις επί τούτου όπως και να δημιουργήσω μια δημοσκόπηση για να σφυγμομετρήσουμε την άποψη σας για το θέμα αυτό. Επίσης θα προσπαθήσω να γίνω όσο πιο απλός και κατανοητός γίνεται.
Ορισμοί / Τεχνικές επεξηγήσεις.
Οι μεταδώσεις στη Ελλάδα θα γίνουν στην πλατφόρμα μετάδοσης DVB-T όπως και σε όλη την Ευρώπη. Το πρωτόκολλο μετάδοσης DVB-T2 δεν έχει υιοθετηθεί ακόμα και είναι σε πειραματικό στάδιο ακόμα και φυσικά δεν υπάρχουν πουθενά τηλεοράσεις που να το υποστηρίζουν.
Η κάθε συχνότητα έχει χωριστεί σε 4 stream και το κάθε κανάλι δικαιούται το 1/4 της συχνότητας. Με την συχνότητα να μπορεί να μεταδώσει ως και 31,6mbps, κάτι που σημαίνει γύρω στα 8Mbps ανά κανάλι.
Το σήμα το οποίο μεταδίδετε συμπιέζεται όπως τα κλασικά video και χρησιμοποίει έναν από τους γνωστούς αλγορίθμους. Συγκεκριμένα χρησιμοποιούνται οι γνωστοί Mpeg2 και Mpeg4 αλγόριθμοι.
HDTV και ψηφιακή μετάδοση.
Στο θέμα αυτό τα πράγματα είναι λίγο περίπλοκα. Λόγο της καλύτερης συμπίεσης το Μpeg4 θέλει λιγότερο bandwidth για να μπορέσει να συμπιέσει ένα video σε 1920x1080 (Full HDTV), ενώ όπως είναι λογικό το mpeg2 θέλει αρκετά περισσότερο bandwidth.
Μεταφράζοντας το αυτό στην Ελληνική πραγματικότητα και χωρίζοντας την κάθε συχνότητα σε 4 κομμάτια το Μpeg2 για να μπορέσει να μεταδώσει Full HDTV χρειάζεται ολόκληρη την συχνότητα για να δώσει καλύτερης ποιότητας εικόνας αλλά μπορεί μια ελαφριά υποχώρηση στο θέμα της ποιότητας να μεταδώσει με το 1/2 της συχνότητας Full HDTV.
Το Μpeg4 αντιθέτως λόγο καλύτερης συμπίεσης αρκείται στο 1/4 της συχνότητας για να μπορέσει να μεταδώσει ικανοποιητικής ποιότητας Full HDTV σήμα.
Ιδιωτικά Κανάλια / ΕΡΤ
Βλέποντας το αυτό τα κανάλια έχουν πάρει μια σημαντική και δύσκολη συνάμα απόφαση. Η απόφαση τους είναι να μεταδώσουν απευθείας με κωδικοποίηση Mpeg4, αν και στην αρχή μέχρι να στήσουν τις υποδομές τους δεν θα δίνουν Full HD σήμα αλλά το κλασικό DVD ποιότητας σήμα, έχοντας πάντα την δυνατότητα ανά πασά στιγμήν να μεταβούν σε καλύτερο σήμα. Συμφώνα με πληροφορίες θα αρχίσουν να μεταδίδουν στα τέλη του Φεβρουαρίου στην Αττική και αμέσως μετά στην Θεσσαλονίκη και σιγά σιγά και σε όλη την Ελλάδα.
Ως τώρα η ΕΡΤ με τα ψηφιακά μετέδιδε σε Μpeg2 και απλό σήμα ανάλογης ανάλυσης με το DVD. Βέβαια η ΕΡΤ έχει ανακοινώσει ότι αν τα ιδιωτικά κανάλια μεταβούν στο Mpeg4 είναι έτοιμη να το κάνει και αυτή και συγκεκριμένα ότι περιμένει τα κανάλια να αρχίσουν να μεταδίδουν για να αρχίσει αυτή την μετάδοση των καναλιών της.
Συμβατότητα / Υποχωρήσεις
Ακούγοντας τα όλα αυτά κάποιος θα έλεγε, και καλά κάνουν τα κανάλια που θέλουν να δώσουν κάτι παραπάνω. Τα πράγματα όμως δεν είναι και τόσο ρόδινα.
Η μεγάλη κόντρα και ανατροπή που επιφέρει αυτή η απόφαση των ιδιωτικών καναλιών με το Mpeg4 είναι το θέμα της συμβατότητας.
Βλέποντας την ΕΡΤ να μεταδίδει σε Μpeg2 όλος ο κόσμος στην Ελλάδα γέμισε με τηλεοράσεις που παίζουν Μpeg2. Όλες αυτές οι τηλεοράσεις δεν είναι συμβατές με το Mpeg4 και οι κάτοχοι τους θα αναγκαστούν να αγοράσουν εξωτερικό αποκωδικοποιητή για να δουν τα κανάλια όπως ακριβώς κάναμε πολλοί στις απλές αναλογικές τηλεοράσεις.
Αντίθετα όσες τηλεοράσεις είναι συμβατές με το Mpeg4 μπορούν να αποκωδικοποιήσουν και σήμα Μpeg2 χωρίς κανένα πρόβλημα.
Φυσικά ακόμα και σήμερα στην Ελληνική αγορά δύσκολα βρίσκεις τηλεοράσεις που να αποκωδικοποιούν Mpeg4 σήμα και μόνο στα καινούργια ακριβά μοντέλα και ο κόσμος συνεχίζει να αγοράζει τηλεοράσεις μη συμβατές αγνοώντας το παραπάνω γεγονός λόγο έλλειψης της ενημέρωσης και μιας ξεκάθαρης θέσης των καναλιών.
Έτσι ερχόμαστε στο δίλημμα που σαφέστατα αν θέλουμε τεχνική υπέροχη, επιλέγουμε την άποψη του Mpeg4 αλλά από την άλλη αν θέλουμε συμβατότητα για τους κατόχους των τηλεοράσεων σήμερα πάμε αναγκαστικά σε Mpeg2 και ξεχνάμε για πάντα την ποιότητα και το HDTV.
Προσωπική Άποψη
Προσωπική μου γνώμη είναι ότι για να μην χτυπάμε το κεφάλι μας στον τοίχο σε 1-2 χρονιά (γιατί αν ξεκινήσουμε τώρα με mpeg2 και αργότερα πάμε σε mpeg4 αναγκαστικά γιατί σίγουρα θα πρέπει να μεταδοθεί κάποια στιγμή Full HDTV) πρέπει να κάνουμε αυτήν την υποχώρηση και να δεχτούμε το Mpeg4.
Φυσικά σε αυτήν την άποψη συνεισφέρει και το γεγονός ότι μπορεί αρκετοί να έχουν αγοράσει τηλεοράσεις αλλά αν αρχίσει και η μετάδοση των πανελλαδικών καναλιών σε Mpeg2 τότε το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω μιας και ο κόσμος θα στραφεί ακόμα περισσότερο και με γρηγορότερους ρυθμούς στην αγορά καινούργιων τηλεοράσεων επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο το πρόβλημα σε μελλοντική αναγκαστική αλλαγή.
Έτσι κρίνω ότι η απόφαση των καναλιών αν και σκληρή είναι σωστή και για μια φορά αποφάσισαν με γνώμονα το μέλλον και όχι το σήμερα το πώς θα εξυπηρετηθούμε.
Όμως θα ήθελα να σχολιάσετε όλο αυτό το γεγονός και να ψηφήσετε για να ακουστούν και οι άλλες απόψεις. Περιμένω με ενδιαφέρον την γνώμη σας.
Τελευταία επεξεργασία από τον/την civil78; 6 Ιανουαρίου 2009 στις 23:11
Μεγάλε φοβερή η ανάλυσή σου ! Δεν ήξερα ότι υπάρχει θέμα συμβατότητας στις ψηφιακές τηλεοράσεις με το mpeg 4 . Νομίζω ότι το παρόν θέμα θα γλυτώσει πολλούς από λανθασμένες αγορές . Ευχαριστούμε .
Καλά κάνανε γιατί αν ήταν ξανά μετά να κινηθούν οι διαδικασίες για το καλύτερο φορμάτ θα μπλέκαμε πάλι και θα βλέπαμε ποιότητα Full HD τουλάχιστον στην επόμενη ολική έκλειψη ηλίου... Καλό θα ήταν όμως να ξέραμε και αν θα συνεχίσουν, κι αν ναι για πόσο, να εκπέμπουν και αναλογικά μην πανικοβληθούν όλοι, ως συνήθως, και αρχίσουν να τρέχουν για νέες τηλεοράσεις... Κι αφού πήραν την απόφαση για το καλύτερο σήμα ίσως είναι καιρός να πάρουν και την απόφαση για καλύτερο πρόγραμμα...
Καλό θα ήταν όμως να ξέραμε και αν θα συνεχίσουν, κι αν ναι για πόσο, να εκπέμπουν και αναλογικά μην πανικοβληθούν όλοι, ως συνήθως, και αρχίσουν να τρέχουν για νέες τηλεοράσεις...
Η αναλογική μετάδοση θα σταματήσει για όλους το 2012 με απόφαση της Ευρωπαϊκής ένωσης. Ως τότε υποχρεούνται όλες οι χώρες μέλη της να είναι έτοιμες για την ολική μετάβαση.
Τζάμπα το κάνουμε τόσο μεγάλο το θέμα. Οι μεγάλοι κατασκευαστές έχουν ανακοινώσει ήδη, ότι για όσες τηλεοράσεις δεν υποστηρίζουν MPEG4, απλά θα "καρφώνεις" στην θύρα CI μια ειδική κάρτα και θα βλέπεις κανονικά τα MPEG4 ψηφιακά. Το κόστος αυτών των καρτών θα κυμαίνεται γύρω στα 50?, οπότε no big deal. Εννοείτε βέβαια, ότι για αυτούς που σκέφτονται τώρα να αγοράσουν τηλεόραση, είναι καλό να πάρουν κατευθείαν μια που να υποστηρίζει το πρότυπο MPEG4.
Και ένα άρθρο σχετικά με τις συχνότητες
Ψηφιακές συχνότητες
Οι επίσημες ψηφιακές συχνότητες εκπομπής των περιφερειακών καναλιών σε Αττική και Θεσσαλονίκη…
Ανακοινώθηκαν από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (Ε.Σ.Ρ.), οι επίσημες ψηφιακές συχνότητες εκπομπής των 42 περιφερειακών καναλιών, που πήραν αρχικώς το πράσινο φως για να εκπέμψουν στην επίγεια ψηφιακή πλατφόρμα…Μένει τώρα να δούμε πιο πρότυπο εκπομπής θα ακολουθηθεί από την πλατφόρμα των περιφερειακών καναλιών, το πρότυπο εκπομπής DVB-T/Mpeg4 που προτείνει η πλατφόρμα της ΕΙΤΗΣΕ, `η το πρότυπο εκπομπής DVB-T/Mpeg2, με το οποίο ήδη εκπέμπει η ERTDigital! Πάντως το πρώτο ψηφιακό multiplex περιφερειακών καναλιών (το οποίο έκανε πρεμιέρα στο τέλος Οκτώβριου 2008 και εμπεριέχει προς το παρόν μόνο το εκκλησιαστικό κανάλι 4Ε), επέλεξε να εκπέμπει από την Θεσσαλονίκη στο πρότυπο εκπομπής DVB-T/Mpeg2(της ERTDigital)… Σε ποιους διαύλους ψηφιακών multiplexθα εκπέμψουν τα περιφερειακά κανάλια στις ευρύτερες περιοχές της Αττικής (ΕΠΕ 11) και Θεσσαλονίκης (ΕΠΕ 3), συμφωνα με τις προσφατες αποφασεις του Εθνικού Συμβούλιου Ραδιοτηλεόρασης (Ε.Σ.Ρ.); Στην περιοχή της Αττικής (ΕΠΕ 11) μέσω του ψηφιακού multiplex στον δίαυλο 63 (από το κέντρο εκπομπής Αίγινας), θα εκπέμψουν τα περιφερειακά κανάλια: MTV Αττικής, MAD TV Αττικής, SPORT TV Αττικής, 0-6 TV Αττικής… Ενώ μέσω του ψηφιακού multiplex στον δίαυλο 65 (από το κέντρο εκπομπής Αίγινας), θα εκπέμψουν τα περιφερειακά κανάλια: SHOP TV Αττικής, TΗΛΕΦΩΣ Αττικής, BLUE SKY TV Αττικής, CHANNEL 9 Αττικής… Στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης (ΕΠΕ 3) μέσω του ψηφιακού multiplex στον δίαυλο 50 (από τα κέντρα εκπομπής i) Χορτιάτης και ii) Φιλίππειο ή Σιβρί), θα εκπέμψουν τα περιφερειακά κανάλια: TV 100 (ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ) Θεσσαλονίκης, 4 Ε Θεσσαλονίκης(εκπέμπει ήδη!!!), ΓΝΩΜΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Θεσσαλονίκης, multiplex 4(άγνωστο κανάλι???)… Ενώ μέσω του ψηφιακού multiplex στον δίαυλο 31 (από τα κέντρα εκπομπής i) Χορτιάτης και ii) Φιλίππειο ή Σιβρί), θα εκπέμψουν τα περιφερειακά κανάλια: ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Θεσσαλονίκης, ΕUROPE ONE Θεσσαλονίκης, ΔΙΟΝ CHANNEL Πιερίας, BAΛΚΑΝΙΑ TV Θεσσαλονίκης…
Τέλος, για να απαντήσω στο αρχικό ερώτημα, εννοείτε ότι καλά κάνουν και περνάνε κατευθείαν στο MPEG4. Ειδάλλως το 2012 θα καταλήγαμε πάλι να είμασταν πίσω σε σχέση με όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Από εκει και πέρα όμως, για μένα το προσωπικά το μεγάλο ζήτημα ειναι να "ανέβει" και λίγο η ποιότητα των εκπομπών. Τι να το κάνω το High Definition, όταν όλες οι εκπομπές είναι σκουπίδια;
Αρκεί φυσικά η τηλεόραση να δέχεται κάρτα CI και φυσικά το firmware της TV να είναι upgradable και ο επεξεργαστής της TV να είναι ισχυρός. Γενικά θέλει αρκετή επεξεργαστική ισχύει για να αποκωδικοποιηθεί το Mpeg4.
Σίγουρα πολλοί κάτοχοι των πιο τελευταίων μοντέλων κάπως έτσι θα βολευτούν αλλά υπάρχουν και πάρα πολλοί που θα έχουν πρόβλημα.
Εμένα πάντως δύσκολο μου φαίνεται όλοι οι σημερινοί τηλεθεατές να αλλάξουν τηλεόραση και να μεταβούν στην ψηφιακή εποχή ως το 2012. Πολλοί θα κλείσουν την πόρτα μια για πάντα στα ελληνικά κανάλια και είτε θα βολευτούν με streaming υπηρεσίες, είτε θα παίρνουν ότι θέλουν από τους θείους. Δεν μπορώ να φανταστώ όλους τους σημερινούς τηλεθεατές με DVB-T/MPEG4 τηλεοράσεις ή αποκωδικοποιητές. Αν αναλογιστούμε και την οικονομική κρίση... άστα να πάνε
btw όποιος θέλει να ανοίξει κατάστημα με ηλεκτρονικά είδη και τηλεοράσεις, είναι η κατάλληλη εποχή