Πολύ καλό το επεισόδιο, έδωσε απαντήσεις περίπου αναμενόμενες σχετικά με τη μάχη καλού/Τζέικομπ - κακού/ΜΙΒ και ολοκλήρωσε ουσιαστικά και τα χαρακτηριστικά τους :
Ο κακός διαφθείρει, τάζει τα πάντα, επηρεάζει και χειραγωγεί, ο καλός αφήνει τις προσωπικές αντιστάσεις απέναντι στη διαφθορά να δουλέψουν, την ελεύθερη βούληση, κάνει θαύματα (γιατρεύει) αλλά δεν τάζει ούτε παράδεισο, ούτε παριστάνει το Θεό (στο θέμα συγχώρεσης).
Οπότε πήραμε μια βάση μυθολογίας: δυο αντίπαλοι που ο ένας είναι ο φύλακας και ο άλλος ο φυλακισμένος και το Νησί η πόρτα της φυλακής. Και εδώ κάπου αρχίζουν οι νέες απορίες:
Spoiler
- Αν μόνος σκοπός του φύλακα είναι να κρατήσει το φυλακισμένο στη φυλακή ποιός ο λόγος να φέρνει κόσμο; (που τελικά ο φυλακισμένος διαφθείρει ή σκοτώνει) και να προσφέρει ευκαιρίες στον φυλακισμένο;
- Πόσο "καλό και ηθικό" είναι αυτό; Με ποιά λογική έχει ο φύλακας αυτό το δικαίωμα; Να αποδείξει κάτι στον συνειδητά "κακό" φυλακισμένο; Να αποδείξει κάτι στον εαυτό του; (σχετικά με το ότι υπάρχει ελπίδα στην ανθρώπινη ύπαρξη). Έχει βαρεθεί στη μοναξιά; Πόσο τίμιο είναι απέναντι στους ναυαγούς-πιόνια, που είτε επιβιώνουν κάτω από αντίξοες συνθήκες, είτε δεν έχουν καν αυτή την ευκαιρία (πεθαίνουν στην άφιξη, ή τους σκοτώνει συνοπτικά ο καπνός). Προσωπικά δεν το βρίσκω τόσο ηθικό, θα ήταν τελικά κάτι που θα περίμενα να το έκανε ο ΜΙΒ και όχι ο Τζέικομπ. Άλλωστε η φυλακή λειτουργούσε μια χαρά χωρίς κόσμο... Εκτός αν τελικά οι αφιχθέντες είναι πράγματι νεκροί και βιώνουν μια δεύτερη ευκαιρία.
- Η παρομοίωση με το μπουκάλι κρασιού δημιουργεί την εξής ασυνέπεια: Αφού το Νησί είναι ο φελλός- η πόρτα εξόδου τι γίνεται όταν αυτό καταστραφεί - όπως είδαμε στην πρεμιέρα; Μια χαρά μπορεί να φύγει το κακό (δε φαντάζομαι να υπονοούν ότι πάει στον βυθό της θάλασσας χωρίς επιζών φύλακα και γλυτώνουμε
- Αλήθεια γιατί ο καπνός σκότωσε τους αξιωματικούς; Από τη συμπεριφορά τους μάλλον ιδανικοί σύμμαχοι του κακού έδειχναν...Άλλωστε τον Τζέικομπ δεν τον ενδιέφερε το παρελθόν σε όλους θα έδινε ευκαιρία.
Κατά τα άλλα μάλλον ο Χέρλυ πάει για διάδοχος Ρίτσαρντ αφού δούλεψε σα μεσολαβητής - ρόλος που είχε ο Ρίτσαρντ έως τότε.
Diablo 2, Divine Divinity, Oblivion, Titan Quest, Dungeon Lords, Neverwinter Nights 1&2, Sacred 1&2, Dungeon Siege 1&2, Loki, Gothic 2&3, 2 worlds, Risen, Dragensang, Torchlight, Dragon Age Origins, Divine Divinity 2 Ego Draconis, Mount & Blade Warband ( θα δείξει...) Arcania - Gothic 4, Two Worlds 2 Ζήτω τα RPG Games
Κανά άλλο καλό βρε παιδιά? Δεν μπορώ να περιμένω μέχρι το Diablo 3!!!!!
Είχε κατα καιρούς αναφερθεί ότι πρέπει να ταφούν οι νεκροί για να μην παρει τη μορφή τους το τέρας( ο ντάρμα που σκότωσε ο Σώγιερ, ο πατέρας του Τζακ, ο Λοκ, ο αδερφός του Έκο κλπ. )
Η μητέρα του Μπεν όμως? Δεν θυμάμαι σε πιο επεισόδιο ήταν αλλά πριν ο μικρός Μπεν βρει τον Ριτσαρντ του είχε εμφανιστεί η μητέρα του, η οποία αν θυμάμαι καλά είχε πεθάνει εκτός νησιού όταν τον γέννησε...
''Αν είχα χρόνο... Αν μ' άφηνε ο θάνατος που κανείς δεν σταμάτησε... Αν μπορούσα να σας πω... Πεθαίνω. Όμως εσείς ζείτε. Δικαιώστε με. Πείτε για μένα. Προπάντων στους ανύποπτους. Σε κείνους που δεν ξέρουν. Οι φίλοι μου με λένε πρίγκηπα. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι τ' όνομα μου θα επικρατούσε τόσο πολύ στον κόσμο. Αυτοί οι πρίγκηπες πεθαίνουν αθώοι. Δολοφονημένοι σε μάχες που δεν δόθηκαν ποτέ.''
Εντάξει μωρέ χαλαρό επεισοδιάκι. Πάμε καλά? Έχουμε να δούμε τέτοια ανεπανάληπτη επεισοδιάρα από το φινάλε της 3ης σεζόν. Και για να πώ την αλήθεια ξεπερνάει ακόμα και αυτό. Ξεπέρασε απίστευτα τις προσδοκίες μου για τη σειρά. Το Lost ήταν πάντα η εμμονή μου και ο έρωτάς μου, αλλά ποτέ δεν ήταν έπος. Αυτό το επεισόδιο ήταν αριστούργημα. Ανάπτυξη χαρακτήρων, μυθολογία και απαντήσεις μέσα σε 47 λεπτά. Το ανέφερε και κάποιος άλλος αλλά όλο το νόημα της σειράς συγχωνεύτηκε μέσα σε αυτό το επεισόδιο.
Μάθαμε τον σκοπό του Τζέικομπ. Φέρνει ανθρώπους στο νησί για να αποδείξει τον MIB λανθασμένο, ότι δηλαδή οι άνθρωποι δεν διαφθείρονται. Θα διαφωνήσω. Μπορεί να λύτρωσε τον Ρίτσαρντ, χαρίζοντάς του αιώνια ζωή αλλά οι άνθρωποι πεθαίνουν και διαφθείρονται. Και η σχέση του Τζέικομπ με τον MIB είναι αρκετά περίεργη. Ο σκοπός του είναι να κρατήσει τον MIB sτο νησί για να μην εξαπλωθεί το κακό. Μου άρεσε η παρομοίωση του νησιού με φελλό, που βουλώνει το κακό και δεν το αφήνει να διαπεράσει το μπουκάλι. Το γεγονός ότι ο Ρίτσαρντ συνεχώς αποκαλούσε το νησί "κόλαση" δεν το αφήνω έτσι παρόλο που οι παραγωγοί έχουν απορρίψει τέτοιου είδους κατάληξη της ιστορίας. Όσοι βρίσκονται στο νησί έχουν αποκοπεί εντελώς από την αξία της ζωής. Το νησί διαχωρίζει την ζωή με τον θάνατο. Και οι Losties μας έχουν αποκοπεί από ζωή, χρόνο κτλπ. Δεν είναι νεκροί νεκροί αλλά είναι μέρος ενός παιχνιδιού και ενός ταξιδιού που δεν είναι μέρος της ζωής.
Νομίζω ότι πλέον έχουμε ξεκάθαρη διαμάχη καλού-κακού και θα ήμασταν τυφλοί εαν ακόμα υποστηρίζαμε ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Χαίρομαι που η σειρά δεν αφήνει το θέμα ελεύθερης βούλησης και πεπρωμένου, γιατί όπως είπε ο Τζέικομπ αυτός δεν αναγκάζει κανέναν να κάνει οτιδήποτε. Είναι πλεόν θέμα των ηρώων να επιλέξουν κόλαση ή παράδεισο. Όμως όταν επεμβαίνει με την θέλησή του στις ζωές των άλλων αυτό τί είναι? Πήραμε απαντήσεις για το πώς καταστράφηκε το άγαλμα και πώς το Black Rock βρέθηκε στη μέση του νησιού. Εύκολη απάντηση το τσουνάμι, αλλά δεν με χάλασε ιδιαίτερα. Και τα εφέ ήταν ικανοποιητικά.
Πρίν ξεκινήσω για τον χαρακτήρα του Ρίτσαρντ, να πώ χίλια ρισπέκτ στον Nestor Carbonell για την θαυμάσια ερμηνεία του. Οι ηθοποιοί του Lost φέτος δίνουν ρεσιτάλ, είναι όλοι καταπληκτικοί. Τραγικός χαρακτήρας ο Ρίτσαρντ πραγματικά. Δικαιολογεί τον ρόλο του πιο μυστήριου χαρακτήρα, πραγματικά η ζωή του είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο. Αυτό το γέλιο του στην αρχή του επεισοδίου, αφού η Ιλλάνα είπε ότι αυτός ξέρει τί ακολουθεί δείχνει ότι έχει τρελαθεί. Όλες οι σκηνές με την γυναίκα του ήταν συγκινητικές. Και η σκηνή στις φυλακές, που ο ιερέας δεν τον συγχωρεί για τις αμαρτίες του ήταν πολύ όμορφα δωσμένη. Με σιγκίνησε απίστευτα η προσπάθειά του να σώσει την γυναίκα του και να αφεθεί από τις αμαρτίες του. Στο νησί ουσιαστικά λυτρώνεται. Βλέπει την νεκρή γυναίκα του, και προσκολλά στην ιδέα ότι το νησί είναι η κόλαση και ο Τζέικομπ είναι ο Διάβολος. Η "βάπτιση" του από τον Τζέικομπ του δίνει να καταλάβει ότι δεν είναι νεκρός και ότι τίποτα δεν είναι μάταιο. Μάθαμε γιατί δεν γερνάει, αν και δεν μάθαμε με ποιό τρόπο το κατάφερε αυτό ο Τζέικομπ, κάτι που φαντάζομαι θα εξηγηθεί.
Μου άρεσε ο ρόλος του Χέρλυ στο επεισόδιο. Ουσιαστικά έπεισε τον Ρίτσαρντ να μην αλλάξει γνώμη. Αν και πιστεύω ότι ο Χέρλυ δεν μιλούσε με την Ισαμπέλλα αλλά με τον Τζέικομπ, που πήρε την μορφή της για να πείσει τον Ρίτσαρντ. Από τις ομορφότερες σκηνές στη σειρά. Δεν φτάνει φυσικά τα επίπεδα Ντέσμοντ-Πέννυ επειδή δεν ξέραμε πολλά για την σχέση τους. Επίσης δεν μάθαμε το όνομα του MIB, εκτός και αν είναι Devil. Και γιατί είπε ότι ο Τζέικομπ πήρε το σώμα του? Δηλαδή ούτε αυτό είναι το πραγματικό του σώμα?
Ήθελα να πώ και άλλα πράγματα, και γενικώς είναι όλα πολύ μπερδεμένα στο μυαλό μου αυτή τη στιγμή. Το επεισόδιο χρειάζεται επαναλήψεις, γιατί σε βομβαρδίζει συνεχώς με μυθολογικές αποκαλύψεις. Σαν να έβλεπα μία μικρή ταινία ήταν. Μπράβο τους που μετά από 6 σεζόν δημιουργούν τόσο αριστοτεχνικά επεισόδια. Πραγματικά μπράβο!
Άριστο επεισόδιο, ότι πρέπει για 6η season. Μετά από 5 χρονάκια (τίποτα..)
μάθαμε για όλη την ιστορία του Black Rock, Richard και την προϊστορία των Jacob και MIB αν και όχι όλη, έχουμε πιστεύω ακόμα να δούμε τι γινόταν πιο πριν από ότι είδαμε τώρα..Τουλάχιστον εγώ θα ήθελα να δω..
Μάθαμε τι οδηγίες είχε δώσει στην Ilana ο νταής ο Jacob.
Μεγάλο σοκ η απάντηση του αγάλματος !! (αν και προσέκρουσε το καράβι βράδυ και στο τέλος της 5ης season στην παραλία είναι πρωί..Περίεργο; )
Η σκηνή στο τέλος με Hugo Richard και Isabelle πολύ καλή..
Άνετα στο top 5 των αγαπημένων μου επεισοδίων, και νομίζω το καλύτερο επεισόδιο της 6ης season για μένα!!
Νομίζω ότι για εκείνον τον καπετάν-Hanso, που είχε αφήσει και το ημερολόγιο που αγόρασε ο Widmore, ήταν καλή ευκαιρία σ'ένα επεισόδιο αφιερωμένο στο Black-Rock, να μας δείξουν και λίγο περισσότερο την ιστορία του...
Να σημειώσω και κάτι:
Ενώ η αναφορά των 2 κεντρικών (πλέον) ηρώων σε καλό-κακό, γίνεται με χριστιανικούς όρους (κόλαση-διάβολος κτλ) όταν μιλάνε στο χριστιανό Richard, εντούτοις ο "κακός" δεν έχει κανένα πρόβλημα να του δώσει πίσω το ...σταυρουδάκι του.
Για μένα φαίνεται, ότι όλο το συνοθύλευμα συμβόλων και αναφορών (αιγυπτιακών, ελληνικών, βουδιστικών, χριστιανικών κτλ) δεν είναι τίποτε άλλο από σκόρπια ασύνδετα στοιχεία, που κρατάνε για διαφορετικούς λόγους ανθρώπους κολλημένους με το "μύθο" της σειράς.Κατι που ανέφερε και ο Kircheis πριν, απλά δεν πιστεύω ότι οδεύει προς κάτι "θρησκευτικό" η σειρά.
Η μητέρα του Μπεν όμως? Δεν θυμάμαι σε πιο επεισόδιο ήταν αλλά πριν ο μικρός Μπεν βρει τον Ριτσαρντ του είχε εμφανιστεί η μητέρα του, η οποία αν θυμάμαι καλά είχε πεθάνει εκτός νησιού όταν τον γέννησε...
Βεβαιως εχεις δικιο. Και οχι μονο τη μητερα του Μπεν, αλλα και αλλων, οπως καποιους που ειχε σκοτωσει ο Εκο στην Αφρικη και εμφανιστηκαν μπροστα του λιγο πριν πεθανει.
Βεβαιως εχεις δικιο. Και οχι μονο τη μητερα του Μπεν, αλλα και αλλων, οπως καποιους που ειχε σκοτωσει ο Εκο στην Αφρικη και εμφανιστηκαν μπροστα του λιγο πριν πεθανει.
Ουφ!!!!! Λίγο ακόμα και θα τον έκαιγα τον εγκέφαλο! Καιγόμαστε που καιγόμαστε με τα καινούρια μην μπερδευόμαστε και με τα παλιά!!!
''Αν είχα χρόνο... Αν μ' άφηνε ο θάνατος που κανείς δεν σταμάτησε... Αν μπορούσα να σας πω... Πεθαίνω. Όμως εσείς ζείτε. Δικαιώστε με. Πείτε για μένα. Προπάντων στους ανύποπτους. Σε κείνους που δεν ξέρουν. Οι φίλοι μου με λένε πρίγκηπα. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι τ' όνομα μου θα επικρατούσε τόσο πολύ στον κόσμο. Αυτοί οι πρίγκηπες πεθαίνουν αθώοι. Δολοφονημένοι σε μάχες που δεν δόθηκαν ποτέ.''
Επιτέλους ένα καταπληκτικό επεισόδιο!
46 λεπτά δε βαρέθηκα καθόλου, σφιχτοδεμένο, δράση, συναίσθημα κ πολύ καλές ερμηνείες, ειδικά από τον Ρίτσαρντ.
Κ το ισπανικό του
Ελπίζω να έχει πάρει για τα καλά τα πάνω της η σεζόν κ να μην ξαναδούμε άλλα μέτρια επεισόδια μέχρι το τέλος.
Επίσης, φανταστική επιλογή τίτλου επεισοδίου, έχω μανία με τα Λατινικά...
Χαίρομαι που η σειρά το φέρνει έτσι όπως το είχα πρόβλεψει εγώ.... Και όταν το συζήταγα με την παρέα μου δεν με πίστευε κανένας. Άλλοι λέγανε θρησκευτικά (Οι σεναριογράφοι είπανε όχι) άλλοι είπανε για εξωγήινους (Πάλι το διάψευσαν). Καταλήγουμε λοιπόν πως το νησί είναι απλά μια δεύτερη ευκαιρία για όσους δεν είχαν καλή ζωή (κανένας χαρακτήρας δεν είχε την τέλεια ζωή προτού "πέσουν" στο νησί). Και όλοι έχουν 2 επιλογές το κακό η το καλο. Και άμα θυμάστε καλά από την πρώτη κιόλας σεζόν ο Locke έλεγε για το καλο και το κακό.
Πείτε μου πρώτα τι ακριβώς εννοείτε με τη λέξη Θεός και θα σας πω αν πιστεύω.
Albert Einstein {1879-1955} Όροι Χρήσης