-
Αρθρογράφος
The Tree of Life-To Δέντρο της Ζωής (2011)

Πρωταγωνιστούν:Brad Pitt-Sean Penn-Jessica Chastain-Fiona Shaw-Kari Matchett-Joanna Going -Kimberly Whalen
Σκηνοθεσία-Σενάριο:Τerrence Malick / Μουσική:Alexandre Desplat /Φωτογραφία: Emmanuel Lubezki /Μοντάζ: Hank Corwin, Jay Rabinowitz, Daniel Rezende, Billy Weber, Mark Yoshikawa / Σκηνικά:Jeanette Scott /Καλλιτεχνική Διεύθυνση:David Crank / Κοστούμια:Jacqueline West
EΙΔΟΣ: Κοινωνικό Δράμα/Φαντασίας/Σινεφίλ
Υπόθεση: Eνα ταξίδι αναζήτησης από τη δεκαετία του ΄50 μιας οικογένειας, που μετρά την απώλεια και τον θάνατο, την σκληρότητα του πατερά και την στοργή της μητέρας, στα ενήλικα μάτια και ψύχη ενός εκ των δυο γιων του σήμερα και στα αιώνια ερωτήματα του σύμπαντος, της ύπαρξης και της δημιουργίας…
"…Καὶ εἶπεν ὁ Θεός· γενηθήτω φῶς· καὶ ἐγένετο φῶς…Καὶ ἐκάλεσεν ὁ Θεὸς τὸ φῶς ἡμέραν καὶ τὸ σκότος ἐκάλεσε νύκτα…Καὶ εἶπεν ὁ Θεός· γενηθήτω στερέωμα ἐν μέσῳ τοῦ ὕδατος καὶ ἔστω διαχωρίζον ἀνὰ μέσον ὕδατος καὶ ὕδατος. καὶ ἐγένετο οὕτως.…Καὶ ἐποίησεν ὁ Θεὸς τὸ στερέωμα, καὶ διεχώρισεν ὁ Θεὸς ἀνὰ μέσον τοῦ ὕδατος, ὃ ἦν ὑποκάτω τοῦ στερεώματος, καὶ ἀναμέσον τοῦ ὕδατος τοῦ ἐπάνω τοῦ στερεώματος."
Γένεσις 1
Θα μπορούσε να αναγνωστεί και έτσι αρχικά… με αυτό ως κεντρικό κινηματογραφικό βάρος, με καθαρά πανχριστιανική τοποθέτηση και αναλυτική σκοπιά, αλλά δεν είναι μόνον αυτό…
Τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις; Θα μεγαλώσω… άνθρωπος!

Δεν είναι μια εύκολη ταινία… Και δεν μιλάω για τις φιλοσοφίες/θεωρίες/αναζητήσεις και προβληματισμούς της κτλ, αλλά με τους καθαρά κινηματογραφικούς όρους που διέπουν την αφήγηση και εξιστόρηση μιας ταινίας, παραβλέποντας το θέμα της. Αυτό την καθιστά αυτόματα δυσκολότερη ως παρακολούθηση, (συμβάλει και η θεματική της) γιατί ξεφεύγει συνολικά, γεννώντας και θέτοντας ερωτήματα που βασάνιζαν (και εξακολουθούν) τον σύγχρονο άνθρωπο… και απαντήσεις δεν δίνει. Η ταινία έχει πολλαπλές αναλύσεις, κανάλια ιδεών και απόψεων πληθώρα να διαβείς, χείμαρρους συναισθημάτων να παρασυρθείς και ένα βασικό κέντρο βάρους. Το άγνωστο και άλυτο μυστήριο της δημιουργίας… Της ισορροπίας και ανισορροπίας του σύμπαντος… της ακολουθίας και αλληλεπίδρασης ή μη στην εξέλιξη της ζωής…
"Η ταινία με μάγκωσε… Σε πολλά επίπεδα. Με συνόδευσε μέχρι το τέλος και ταυτίστηκα με μνήμες, με θύμησες, με ανησυχίες, με φόβους και καθρέπτες της ψυχής που άλλοτε με τρόμαξαν και άλλοτε με ανακούφισαν βλέποντας τους…"
Ο Malick έκανε αμφιλεγόμενη ταινία… Μεγαλόπρεπων κινηματογραφικών εικόνων, πνευματικών και υπαρξιακών αναζητήσεων στον πύρινα του δράματος και της απώλειας. Φώτισε ένα σπηλαίο ιδεών από την αρχή της δημιουργίας του σύμπαντος με σκηνές άπειρης ομορφιάς. Έκανε ταινία- κόσμημα, δωράκι καλογυαλισμένο στους υποστηρικτές του σινεμά του, φλύαρη και εντυπωσιακή στους υπόλοιπους ίσως, που θα κουραστούν από την φιλολογικών αναλύσεων επέκταση και διάσταση που της δίνει. Μοιράζοντας την ταινία του. Κερδίζοντας και τον φετινό Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες.
Κατά ένα πολύ παράξενο λόγο…(αν και θα μπορούσα να φλυαρήσω ακατάπαυστα στα τις ταινίας) θα προτιμήσω να "σιγάσω", να "κουρνιάσω" τις όποιες εν δυνάμει φιλοσοφικές αναλύσεις και θα αρκεστώ στο ότι η ταινία με μάγκωσε… Σε πολλά επίπεδα. Με συνόδευσε μέχρι το τέλος και ταυτίστηκα με μνήνες, με θύμησες, με ανησυχίες, με φόβους και καθρέπτες της ψυχής που άλλοτε με τρόμαξαν και άλλοτε με ανακούφισαν βλέποντας τους… Για αυτό και δεν θέλω να προϊδεάσω κανέναν, να επηρεάσω ή να μεθοδεύσω σκέψεις και συναισθήματα και θα διαχωρίσω το προσωπικό (εν μέρει) βίωμα από την κινηματογραφική μου κρίση και θα διατηρήσω μια λεπτή ισορροπία-και επικίνδυνη πολλές φoρές- ανάμεσα στα δυο αυτά βασανιστήρια του κινηματογράφου. Η κινηματογραφική κρίση υπερέχει όμως…
Ναι είναι απέραντα πλούσιος και γοητευτικός κινηματογράφος. Πολύ όμως. Που δεν χρειάζεται 3D και τεχνολογικά τερτίπια για να σε μαγέψει. Εικόνα και μουσική. Άριστα! Υπερδάνεια από το ''2001, η Οδύσσεια του Διαστήματος''του Στάνλεϊ Κιούμπρικ.» Εξαργυρωμένα και νόμιμα. Εκεί βέβαια, η σύμβαση/πυρήνας ήταν άλλη… Εξωγήινος οργανισμός/αναγέννηση/διάνοια/το μωρό, ενώ εδώ είναι η αρχή, το μηδέν, το σπέρμα και η ζωή/γέννηση…
Το σενάριο είναι περισσότερο ιδέα και λιγότερο γραμμές! Είναι δεμένο με την σκηνοθεσία-την κατευθύνει απόλυτα, την υπερθεματίζει και την καθορίζει. Οι παιγμένες ερμηνευτικά σκηνές είναι υπέροχα σκηνοθετημένες, με έναν εξαιρετικό Brad Pitt, ώριμο και σκληρό και μια σαγηνευτική και λατρευτικά στοργική Jessica Chastain. Υπάρχει ένας βουβός και εκφραστικός Sean Penn στο ταξίδι της αναζήτησης που περιφέρεται. Τεχνικά είναι άριστο (Φωτογραφία, μοντάζ, ήχος, εφέ) τα υπόλοιπα είναι λειτουργικά και όμορφα…(κοστούμια, σκηνικά). H μουσική του υπέροχη, συναισθηματική, βιβλική, σπαραξικάρδια...βάλσαμο στη ψυχή.
Εν κατακλείδι… τι είναι αυτό το περιβόητο "Δέντρο της Ζωής"; Τα ερωτήματα της ύπαρξης μας ή το βίωμα μιας απώλειας που μας έχει στοιχειώσει; Άγνωστο…Tο ταξίδι του καθενός είναι προσωπικό και δεν τελειώνει ποτέ… παρά μόνον όταν θα έχουμε φύγει.
TRAILER
Τελευταία επεξεργασία από τον/την Above; 20 Μαΐου 2013 στις 14:45
Αιτία: Νέο trailer...και φωτογραφιες γιατι χάθηκαν οι παλιες! (πάλι)
-
Likes / Thanks - 61 Thanks, 1 Likes
loutrinos,
ASante,
extra,
ftso,
tsakki,
τοξότης,
joel_barris,
panoutsos69,
Rezar,
Orianna,
Hernest,
Nefelistar,
lia24,
Bouzouxis7,
Illuzionst,
Nomanda,
Greg House,
Rookieblast,
gnvsteis_45,
gialaftis,
Prison Breaker,
Meister Gillka,
solonlakis,
safetynet,
sam402,
giorgospan,
Zolla,
KIM NOVAK,
EmpressKaileena,
velvetmorning,
eparatos,
cris,
saya,
tonypapadovic,
johnchatzo,
anemos65,
kristiniw,
tazmanian,
Mahmut A,
lerris,
iasonkolak,
Dr. Iceman Georges,
supernatural_maniac,
tanoulitsa,
edesp,
greg_m,
unknown3479,
GrigD,
kukube,
freedoom,
teo02089,
patrizia,
ItalianChicK,
Romangall,
blackys88b,
zachpaulos,
anolizzy,
bill667,
kKKK,
bleue,
savvas999 thanked for this post
-
TV Guru!
Με αφορμη αυτο το υπεροχο ριβιου θα καταγγειλω σινεμαδες και κινηματογραφους για το οτι αρνουντε να παιξουν μια τετοια ταινια!
Παιδια ειλικκρινα μας σπρωχνετε σε θειους και συναφη! Δυστηχως πρεπει να περιμενουμε ακομα για να το δουμε! Θα επιστρεψω ομως αγαπητε above για να σχολιασω!
-
Likes / Thanks - 4 Thanks, 0 Likes
-
TV Maniac
Επιτεεεεεεεεεεεεεεεελους!!!!!
Μετά από 15 μέρες ήρθε η ταινία στην Θεσσαλονίκη (ούτε με τα πόδια να ερχόταν πια!!) Από εβδομάδα το βλέπω και έρχομαι να σχολιάσω στο καταπληκτικό review σου Above (ελπίζω μόνο να είναι τόσο καλή και η ταινία
)
Επειδή μια ταινία δεν τελειώνει ποτέ...
-
Likes / Thanks - 1 Thanks, 0 Likes
Above thanked for this post
-
Αρθρογράφος

Αρχική Δημοσίευση από τον/την
kukube
Επιτεεεεεεεεεεεεεεεελους!!!!!

Μετά από 15 μέρες ήρθε η ταινία στην Θεσσαλονίκη.
Πάλι καλά...Θα την έφερναν σίγουρα, αλλά την άργησαν λίγο. Είμαι και εγώ περίεργος κατά πόσο θα αρέσει ή όχι η ταινία και τι θα αντίκτυπό θα έχει...
Άντε να την δεις και να μας πεις Κουκουμπή!
-
-
16 Ιουνίου 2011, 15:13
TV Maniac
νομίζω έφυγε από τις αίθουσες της Αθήνας και δεν πρόλαβα να το δω..
Εξαιρετικό το review,ελπίζω και η ταινία να είναι τόσο καλή.
Nolan and Fincher Discuss Malick in New 'Tree of Life' Featurette
http://www.ropeofsilicon.com/article...ife-featurette
-
-
16 Ιουνίου 2011, 15:42
TV Guru!
Την ταινία ούτε εγω την είδα ακόμη.Τώρα που ήρθε Θεσ/νίκη έχω εξετάσεις. Πάντως οι γονείς μου που την είδαν μου είπαν οτι είναι μπαρούφα. Θα τη δώ βέβαια και μετά θα σας πώ.
Τελευταία επεξεργασία από τον/την savvas999; 18 Ιουνίου 2011 στις 00:12
Για να διαβάζετε comics σε μορφή cbr ή cbz κατεβάστε το CDisplay απο εδώ
-
-
17 Ιουνίου 2011, 16:46
TV Maniac
θα πάω εγώ βρε!! Το παίζει και σε θερινό εδώ στην Θεσσαλονίκη!! Έχω μεγάλη περιέργεια...για να δούμε...
-
-
19 Ιουνίου 2011, 14:21
TV Maniac
Η ταινια ητανε απιστευτη την ειχα δει καποιες ημερες πριν την πρεμιερα εδω στην αθηνα και ειχα μεινει αφωνη!
Απλα εξαιρετικη και σε καμια περιπτωση για ολους δυστυχως. Μου εκανε εντυπωση που στο τελος χειροκροτησαμε 5 ατομα και μας κοιταζανε σαν χανεσ εκει περα στο θερινο.. Δυσκολη ταινια αλλα οχι για ολους οπως ειπα και Please καλο ειναι πριν παει οποιςδηποτε να δει μια ταινια να ψαξει λιγο το θεματακι (δεν το λεω για εσας αλλα για ορισμενους εκει περα στο θερινο) 
Η μουσικη σε πολλα σημεια μου θυμησε την Οδυσσεια του Διαστηματος
-
-
22 Ιουνίου 2011, 19:09
TV Maniac
Την είδααααααααααααααα!!!
Πόσο όμορφη ταινία, πόσο με άγγιξε, πόσο με συνεπήρε...καθόμουν σαν το ούφο και την παρακολουθούσα και δεν είχα μυαλο για τίποτα άλλο!! Βαθιά θρησκευτική, βαθιά φιλοσοφική, βαθιά όμορφη!! Σύνολο εικόνων με μια απόλυτα φυσική σειρά ξεδιπλώνεται μπροστά σου, οι διάλογοι ελάχιστοι αλλά ικανοί να σε βάλουν σε άπειρη σκέψη...μουσική που σε γαληνεύει...και ερμηνείες απόλυτα φυσικές και ρεαλιστικές. Αξέχαστα τα βλέμματα της μάνας, μάθημα ερμηνείας από τον μεγάλο το γιο!! Τώρα κατάλαβα γιατί η ταινία έμεινε τόοοοοσο καιρό στο μοντάζ...
Μειονέκτημα; ίσως η παρουσία του Σον Πεν (τώρα πληρώθηκε με αμοιβή ηθοποιού ή κομπάρσου;;; ε;; )
Μπράβο Above για το υπέροχο review...να σαι πάντα καλά και να μας χαρίζεις ωραίες κινηματογραφικές απόψεις!!!!
-
-
22 Ιουνίου 2011, 21:05
TV Master
Φοβερό review Above. Πραγματικά. Kudos!
Την περιμένω από τότε που είδα το trailer όταν είχε πρωτοβγεί και απ' ότι φαίνεται θα περιμένω κι άλλο καθώς δύσκολο να πάω σινεμά τέτοιο καίρο(εξεταστική γαρ). Περίμενα ότι θα είναι μια ταινία για λίγους κι έτσι φαίνεται. Ελπίζω να επιστρέψω σύντομα με προσωπική άποψη.
-