Σκηνοθεσία: Nicolas Winding Refn
Σενάριο: Hossein Amini
Ηθοποιοί: Ryan Gosling / Carey Mulligan / Bryan Cranston
Διάρκεια: 100 λεπτά
Πρεμιέρα: 22 Σεπτεμβρίου 2011
Υπόθεση:
Spoiler
Ο Οδηγός κάνει δύο δουλειές: την μέρα εργάζεται σαν κασκαντέρ σε ταινίες και τη νύχτα οδηγεί αυτοκίνητα που συμμετέχουν σε ληστείες. Δεν έχει σημασία σε ποια από τις δυο εργασίες βρίσκεται, ο Οδηγός νιώθει άνετα μόνο πίσω από το τιμόνι ενός αυτοκινήτου. Η ζωή του αλλάζει όταν γνωρίζει την Αϊρένε και τον γιό της Μπενίσιο. Αρχίζει να περνάει χρόνο με την οικογένεια μέχρι που ο Στάνταρντ, ο άντρας της Αϊρένε, αποφυλακίζεται. Ύστερα από παράκληση της Αϊρένε ο Οδηγός απομακρύνεται από την οικογένεια .Όταν κάποια μέρα ο Οδηγός βρίσκει τον Στάνταρντ αιμόφυρτο στο γκαράζ ,τα προβλήματα ξεκινούν…
Στο film του Nicolas Refn (που δικαίως κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας στις κάννες) ο Ryan Gosling παίζει ένα κασκαντέρ ταινιών που τα βράδια οδηγάει αμάξια για ληστείες.Μία νύχτα λοιπόν γίνεται και η παρουσίαση του χαρακτήρα,ο οποίος είναι λιγομίλητος και μυστήριος(δεν μαθαίνουμε ποτέ το όνομα του).Σε αυτή τη θεαματική και προσεγμένη πρώτη σεκάνς καταλαβαίνουμε σε τι επίπεδο θα κινηθεί η ταινία..Κάτι από Taxi Drive κάτι από ταινίες του Μανν ο Refn παίρνει στοιχεία από παλαιότερες ταινίες και δημιουργεί κάτι πρωτότυπο.
Οι χαρακτήρες όλοι ζυγισμένοι και καλογραμμένοι είναι εκείνοι που καθοδηγούν το ρυθμό της ταινίας.Κυρίως αυτός του Gosling που όσο ανεβαίνει η ένταση του τόσο ανεβαίνει η αγωνία και το σασπένς της ταινίας.
Η επιτυχία του Drive βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο σκηνοθετικό στυλ του Refn.Παρουσιάζει ένα LA γοητετικό και επικύνδινο και προσδίδει στο φιλμ μια νεονουαρ ατμόσφαιρα σε συνδιασμό με το δικό του ξεχωριστό στυλ,πότε βίαιο πότε γεμάτο συνάισθημα και πάντοτε με λίγους διαλόγους.
Στα + οι ερμηνείες από το καστ,(πολλοί από τους δεύτερους ρόλους μπορούν να φτάσουν μέχρι τα όσκαρ) με ένα Gosling να δίνει ρεσιτάλ αλλά και το soundtrack το οποίο καταφέρνει να διατηρεί την cool ατμόσφαιρα που υπάρχει σε όλη την ταινία και να ανεβάζει συνεχώς ρυθμούς.
Το Drive το ευχαριστήθηκα πάρα πολύ,παραπάνω και από τι περίμενα(είχα ακούσει αρκετά καλά σχόλια) και θεωρώ πως είναι μια από τις καλύτερες ταινίες των τελευταίων χρόνων.Κλείνοντας όμως να αναφέρω πως δεν είναι ταινία για όλους και εκείνοι που επιζητούν μόνο την γρήγορη δράση μάλλον θα απογοητευτούν..
Η σκηνοθεσία μπαίνει αμέσως στο τοπ5 της χρονιάς. Εξαιρετική, στυλάτη, ατμοσφαιρική, αισθησιακή, σκοτεινή, βίαιη. Κομψοτέχνημα βρε παιδί μου. Ερμηνευτικά ο Gosling φυσάει....μοναδική εκφραστικότητα και η Muligan υπέροχη ως supporting. Το μόνο μου με χάλασε ήταν το σενάριο που δεν μας έλεγε κάτι καινούργιο. Αντίθετα ειπώθηκαν λόγια που τα έχουμε ξανα-ακούσει χίλιες φορές. Αλλά οπως λέω κι εγώ μικρό το κακό καθώς μερικές φορές δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο και ο τρόπος που μας λέει εδώ ο σκηνοθέτης την ιστορία ειναι μοναδικός!!
Α! και το τέλος δεν πολυ μου άρεσε...A! για την μουσική ούτε λόγος, πετυχαίνει την αρμονία!!
βαθμολογία: 4/5
Τη λάτρεψα. Απ τις ταινίες που τελειώνουν και θες να έχει λίγο ακόμα. Δεν έχει νόημα να εκθειάσω τον Gosling, το υπόλοιπο supporting cast, τη σκηνοθεσία κτλ. για μένα ήταν όλα στην εντέλεια για να φτιάξουν ένα σύνολο που σε μαγεύει.
Α και...
Τελευταία επεξεργασία από τον/την joel_barris; 3 Οκτωβρίου 2011 στις 03:58
Ειχα ακουσει τοοοσα πραγματα για αυτη την ταινια. Σχεδον ολα θετικα. Την ειδα λοιπον την ταινιες εχοντας αρκετα μεγαλες προσδοκιες.
Πράγματι, το ''Drive'' είναι μια από τις πιο απολαυστικές ταινίες της χρονιάς.Εκείνο που ουσιαστικά εντυπωσιάζει τον θεατή είναι η σκηνοθεσία της ταινίας που είναι άκρως εξευρωπαϊσμένη. Ο Γκόσλινγκ δίνει μια εντυπωσιακή ερμηνεία με τη Μουλιγκαν να στηριζει εξαιρετικα το ρολο της.
Παρολα αυτα, το μεγαλύτερο μειονέκτημα της ταινίας αποτελεί το σενάριο, οι διάλογοι είναι σχεδόν ανύπαρκτοι σε πολλα σημεια της ταινιας προκαλωντας μια μικρη ''κοιλια''.
Στα συν φυσικα η ΜΟΥΣΙΚΗ. Ποσο μπορει να ανεβασει μια ταινια ενα καταπληκτικο soundtrack?
Η πρώτη σκηνή φοβερή, σε κρατάει στην τσίτα, με πολλή δράση, (νομίζεις πως) σε βάζει για τα καλά στο κλίμα της ταινίας.
Όχι.
Βαρέθηκα, έτσι απλά.
Δεν γινόταν τίποτα!
Όταν άρχισε να παίρνει μπρος, ήταν πλέον αργά, είχα χάσει το ενδιαφέρον μου.
Καλός ο Gosling, αλλά όπως είναι γνωστό, ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη
Απολαυστικοτατη ταινια κατα την αποψη μου!
Συμφωνω οτι δεν ειχε πολλους διαλογους και στην αρχη οι ρυθμοι της ειναι λιγο αργοι, αλλα προσωπικα δεν με χαλασε, και δεν θα ξεχωριζε σαν ταινια αν τα πραγματα ηταν διαφορετικα!! Το ολο σκηνικο ενεπνεε μυστηριο (συμβαλλοντας και η μουσικη βεβαια σ'αυτο), και ολα "κινουνταν" συμφωνα με την ψυχολογικη κατασταση του πρωταγωνιστη driver!! Oι ερμηνειες αψογες και ορισμενες σκηνες απλα υπεροχες!!
Spoiler
Οπως αυτη μεσα στο ασανσερ!! Πριν βεβαια το παλικαρι μας συνθριψει το κεφαλι του αλλουνου!
Πολύ καλή ταινία. Σαν υπόθεση δεν ήταν κάτι που δεν είχα ξαναδεί αλλά είχε κι εκεί κάποια πολύ καλά στοιχεία. Σαν ύφος μου θύμισε συνδυασμό αμερικάνικης αστυνομικής ταινίας σαν αυτές που έβγαιναν προς το τέλος των 80s μέχρι τα μέσα των 90s και βρετανικό γκανγκστερικό φίλμ (και είμαι φαν και των δύο)
Παρά τον αργό ρυθμό της η ταινία με κράτησε και μάλιστα σε πολλές στιγμές ο ρυθμός αυτός θεωρώ οτι βοηθούσε στο να κάνει κάποιες σκηνές που σε ένα γρήγορο θρίλερ θα φαινόταν συνηθισμένες, να φαίνονται πιο σημαντικές.
Thnx για το review.
Για να διαβάζετε comics σε μορφή cbr ή cbz κατεβάστε το CDisplay απο εδώ
Ξετρελάθηκα μετα από καιρό με ταινία !
Στυλάτη , ατμοσφαιρική από αυτές που σπάνια γυρίζονται πια,το soundtrack το εχω λιωσει στο repeat
Ο Ryan απιστευτα cool μιλώντας κυρίως με το βλέμμα μετα τα ξεσπάσματα του.... αξιζει υποφηφιότητα φέτος
Η σκηνοθεσία πανω απο ολα ,εκπληκτική αξιζε το βραβειο στις Καννες, ελπιζω να ακολουθησουν πολλά ακομα , η ροζ γραμματοσειρα στους τίτλους , το τζακετ με το σκορπιό , η σκηνή στο ασανσερ....το ολο feeling με εστειλε γενικά
Η αρχικη σκηνή σε βαζει στο κλίμα της ταινίας απο τις καλύτερες που εχω δει , ενιωθες οτι ησουν μεσα στο αυτοκίνητο εγω μπήκα και εμεινα μεχρι το φινάλε
Αριστούργημα